Sıkça Sorulan Sorular

Uçuşlarımız Samsun Çarşamba Havalimanında gerçekleşecek.

Almış olduğunuz lisans 5 yıl boyunca geçerli olacaktır.

Sağlık sertifikanızı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alabilirsiniz.

LAPL eğitimi alıp sertifikanızı aldıktan sonra dünyanın her yerine kendi uçağınızla ya da uçak kiralayarak uçabilirsiniz.

Teorik bilgi eğitimi toplam 100 saat sürüyor.

Maksimum kalkış ağırlığı 2000 kg olan , maksimum 4 kişi kapasiteli hava araçlarını uçuruyoruz.

LAPL için en az Class 2 sağlık sertifikasına sahip olunmalıdır.

En az lise veya dengi okul mezunu olmak gerekiyor.

Uçaklar için en az 17 yaşında , planörler ve balonlar için ise en az 16 yaşında olunmalıdır.

“Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Yükümlülük Sigortası” başlığı altında sınıflandırılan drone sigortası; ticari amaçla kullanılan drone’lar için teminat sağlayan zorunlu bir sigorta türüdür. Drone ile yapılan uçuşlarda üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zararlarının teminat altına alınmasını amaçlar. Dolayısıyla drone ile sigortasız uçuş yapılması mümkün değildir. Sivil Havacılık Kanunu çerçevesinde 25 kg üstü ve ağırlığına bakılmaksızın ticari faaliyet gösteren drone’lar, poliçe kapsamında değerlendirilir. Sigorta belgelerinin tescil ve uçuşa elverişlilik müracaatlarında Genel Müdürlüğe sunulması gerekir.

iha.shgm.gov.tr sitesine giriniz. Kayıt tipine Ticari kullanıcıyı seçiniz. Saat olarak en erken gün doğumundan yarım saat sonra, en geç ise gün batımından önce olması gerekir. Tarih, saat ve irtifa yazılmazsa harita yüklenmez. Uçuş alanı kırmızı bölgeler dahilinde değil ise onay hızlı gerçekleşir. Uçuş Yapılacak Bölgenin Yarıçaplı Sahası (NM) kısmından 0,1 yapıp alan daraltılırsa, daha az risk sebebiyle uçuş izni daha çabuk gerçekleşir. Son olarak da İHA Sigorta bilgilerini yükleyip işlemi tamamlayınız.

500gr altında olan cihazlar da dahil olmak üzere izinsiz yapılan her uçuş cezai yaptırımı bulunmaktadır. Cihazı uçururken bir eve / kamu binasına yaklaşıldığı zaman Özel Hayatın Gizliliği ihlali sebebiyle SHGM İHA Talimatnamesindeki İzinsiz Uçuş maddesine dayandırılarak işlem yapılır. Ceza Nasıl Yazılıyor ? Öncelikle Emniyet bir tutanak tutar ( Olay yerinde ceza kesilmez ). Tutanak harekat merkezinden SHGM ye gönderilir. SHGM TC cezayı işler. Belirtildiği gibi bir vatandaşın şikayeti ile bu işlemler gerçekleşir.

Cihazınızı devir etmeden satışınızı gerçekleştirmeyiniz. Bilgilerim / İhalarım kısmında cihazınızı bulup Sat bölümüne tıklayarak, bireye satış diyerek satacağınız kişinin Tc numarasını yazarak çıkış işlemini yapınız. Daha sonra sat dediğiniz aynı gün karşı tarafta yukarda anlattığımız bölümden üzerine al diyecektir. Karşılıklı bu işlemin aynı gün yapılması gerekiyor. Bireysel hesabınızdaki cihazı sat diyerek şirkete sat diyerek Vergi Numarasını yazıp ( Şahsi Ticari hesap açtıysanız TC numaranız ) diğer bilgiler otomatik gelecek ve satışınızı yapacaksınız. Ticari hesabınıza girip yukardaki gibi Satın Alınan İha Kaydında üzerinize almanız gerekir. Bu alım/satım işlemlerini de aynı gün yapmanız gerekmektedir.

iha.shgm.gov.tr sitesine giriniz ve arama çubuğundan Satın Alınan İHA kaydı yazdıktan sonra İHA bilgilerinizi giriniz. Daha sonra İHA'ya ait resimleri yükleyiniz. Sonrasında İHA'nıza Pilot tanımlayınız ve karekod baskısını alıp İHA'nıza yapıştırınız. Son olarak İHA'larım kısmından Ruhsat İndir ve Karekod İndir kısımlarından uçuş izni talep edebilirsiniz.

iha.shgm.gov.tr giriniz ve Kayıt Oluştur seçeneğine giriniz. Eğer firmanız yoksa Firma Adı : Adınız-Soyadınız Vergi Dairesi : İkametinizin olduğu ilçe Vergi No : TC numaranızı yazarak Ticari kayıt oluşturabilirsiniz.

iha.shgm.gov.tr sitesinden İHA-Uçuş İzni Talep Formundan, Uçuş Amacı kısmından Ticari seçeneği seçilmelidir.

Eğitim aldığınız yetkilendirilmiş eğitim kurumundan aldığınız belgenin tek dosya halinde olması gerekir. Aile Hekiminden B Sınıfı Sürücü Olur raporunu alınız ve Vesikalık resminizi yükleyiniz. Bu 3 evrakı aynı anda sisteme yüklemeniz gerekmektedir.

SGHM yeşil alanlar dışındaki kısımlarda uçuş yapabilmek için, Ticari Lisans almanız ve SHGM'den uçuş izni almanız gerekmektedir. 500gr altı cihazlar için lisans almanıza gerek yoktur. 500gr üzeri cihazlarda SGHM sistemi üzerinden Ticari Kayıt oluşturarak Ticari Uçuş İzni alabilirsiniz. IHA0 Ticari Pilot Eğitimi= 4Kg’a kadar tüm cihazları kapsar. IHA1 Ticari Pilot Eğitimi= 25Kg’a kadar tüm cihazları kapsar. IHA2 Ticari Pilot Eğitimi= 150Kg’a kadar tüm cihazları kapsar. IHA3 Ticari Pilot Eğitimi= 150Kg ve üzeri tüm cihazları kapsar.

Haritada sarı, kırmızı ve yeşil renkli alanlar vardır. Devletin izin verdiği yeşil alanlar risksiz alanlardır. Ehliyet sahibi olmadan yeşil alanlarda uçuş yapılabilir. Cihaz 500gr altında ise izinsiz, 500gr üzerinde ise ehliyet olmadan sistem üzerinden izin alınabilir. İzin alındıktan sonra haritadaki yeşil alanlarda uçuş yapılabilir.

0+

Havayolu Pilotu

0+

Saat Deneyim Uçuşu

0+

İnsansız Hava Aracı Pilotu

Havacılığın Geleceğine Hazır Mısın?